2.7.14

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη: Ανέστιος. ΗμερολόγιαΑλεξάνδρα Δεληγιώργη

Ανέστιος: Ημερολόγια

Μυθιστόρημα

Άγρα, Αθήνα 2014

144 σελ., 14,00 ευρώ

ISBN 978-960-505-120-4
To βιβλίο


«Μόνο τις σκέψεις μου, εν τέλει, δεν λέω να αποχωριστώ. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να θελήσει να κουβεντιάσουμε, αν τολμήσει να με κοιτάξει κατάματα. Και μόνο η ιδέα πως δεν είναι απίθανο να συμβεί με ημερεύει. Το κρύο, όμως, τη νύχτα, με αγριεύει. Για να αντέξω την παγωνιά, ονειρεύομαι πως είμαι αγρίμι στα δάση και στα βουνά. Γρυλλίζω, βρυχώμαι, αρνούμαι να το δεχθώ, σαν να 'ναι μια άδικη κατaδίκη. Με το ξημέρωμα, την αποδέχομαι. Από αδιαφορία για το σαρκίο μου∙ γιατί οι δίκαιες τιμωρίες εκλείπουν, όπως συμβαίνει σ’ όλες τις εποχές, ιδίως στις σκοτεινές. Σημασία έχει να μπορεί κανείς να συνεχίσει να τις φαντάζεται…».

Ο Ανέστιος. Ημερολόγια της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη είναι ένα πυκνό αφήγημα,  γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή που αποτυπώνει την πτώση ενός ανθρώπου.  Ο ήρωας, ηλεκτρολόγος–μηχανικός Η. Κ., πρώην μέτοχος εταιρείας, πρώην πανεπιστημιακός, πρώην οικογενειάρχης, έχοντας χάσει όλα όσα έδιναν νόημα στη ζωή του, παιδιά, γυναίκα, φίλους, συνεργάτες, δουλειά,   συγγραφή τεχνικών συγγραμμάτων, βγαίνει στους δρόμους της Αθήνας, «ανέστιος, φερέοικος, πένης». Το σπίτι παύει να είναι οχυρό ή καταφύγιο μπρος σε μια γενικευμένη ανεστιότητα χωρίς διαφυγή, που πλήττει όλους όσους, στο κυνήγι της επιτυχίας ή της στοιχειώδους επιβίωσης, χάνουν το βαθύτερο κέντρο τους.  
  Τα ημερολόγια του Η.Κ. είναι μια πρωτο-πρόσωπη μαρτυρία της εξάχρονης περιπλάνησης ενός άστεγου που  αντιμέτωπος με  τα αμείλικτα ερωτήματα που του θέτει η ολομέτωπη αποτυχία του να υπάρξει σαν άνθρωπος, αναζητά μάταια τον μίτο μιας Αριάδνης που θα τον βοηθούσε να λύσει τις απορίες του. Μόνος, προσπαθεί να ξαναπιάσει το νήμα της χαμένης ζωής του για να  μπορέσει να τα απαντήσει.

 Η  συγγραφέας ξετυλίγει αναδρομικά το κουβάρι της ζωής του ΗΚ σ’ έναν αδυσώπητο κόσμο, που τον οδήγησε στην πτώση του, δίνοντας στον αναγνώστη, μέσα από μιαν εκ βαθέων εξομολόγηση του ήρωα, τα κλειδιά να ξετυλίξει και ο ίδιος, χαμένες εστίες της δικής του ζωής. 


Η συγγραφέας

Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Συνεργάστηκε με λογοτεχνικά και φιλοσοφικά περιοδικά, καθώς και με εφημερίδες. Έχει εκδώσει φιλοσοφικές μελέτες, μυθιστορήματα και διηγήματα. Το δοκίμιό της Ά-νοστον ήμαρ. Οδοιπορικό της σκέψης του Νικόλα Κάλας (Εκδ. Άγρα, 1997) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1998. Το βιβλίο της Τρυφερός σύντροφος (μυθιστορία, Εκδ. Άγρα 2011) τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο «Νίκος Θέμελης» 2012. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: