8.5.14

Κόιντος Κικέρων: Εγχειρίδιο προεκλογικής εκστρατείας


Κόιντος Κικέρων

Οδηγός προεκλογικής εκστρατείας

Μετάφραση: Γιώργος Ν. Οικονόμου
Προλεγόμενα: Αλέξανδρος Βέλιος

Αθήνα, Ροές [σειρά micromega] 2014
80 σελ.



Κυκλοφόρησε σε αναθεωρημένη, δεύτερη έκδοση, με νέα, εκτενή και άκρως επίκαιρη εισαγωγή του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου (υπό τον τίτλο «Μικροπολιτικής εγκώμιον»), το βιβλίο Εγχειρίδιο Προεκλογικής Εκστρατείας του Κόιντου Τύλλιου Κικέρωνα…
Ο συγγραφέας, διακεκριμένος στρατιωτικός, νεότερος αδελφός του διάσημου ρήτορα, φιλοσόφου αλλά και πολιτικού [Μάρκου Τύλλιου) Κικέρωνα, όταν ο τελευταίος αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του ύπατου της Ρώμης, αποφασίζει να τον συμβουλέψει για το πώς πρέπει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους (και ποιους από αυτούς), ώστε να πετύχει την εκλογή του. (Και την πέτυχε, το 63 π.Χ.!).


Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων, φιλόσοφος, ρήτορας και πολιτικός 

Με ειλικρίνεια, με ωμότητα, με κυνισμό, ο Κόιντος Κικέρων περιγράφει στο κείμενο αυτό όλα τα τεχνάσματα, τα πλάγια μέσα, την υποκρισία, την προσποίηση, τις ψευδείς υποσχέσεις, την καλλιέργεια απατηλών ελπίδων που είναι το αναγκαίο (;) οπλοστάσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας – σήμερα, όπως και 20 αιώνες πριν.
Γραμμένο το 64 π.Χ., το κείμενο αυτό, «χρηστικό» μάλλον παρά θεωρητικό, αποτελεί στην ουσία έναν πλήρη Οδηγό Μικροπολιτικής, που περιέχει συνταγές άσφαλτες ακόμη και για τους σημερινούς ψηφοθήρες.
Επιπλέον, το κείμενο αποτελεί χρήσιμη πηγή πληροφοριών για την πολιτική ζωή την εποχή του Κικέρωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: