1.5.14

Οι αρχές δεν επιτρέπουν την είσοδο Οικολόγων Πράσινων στο κέντρο κράτησης Μόριας (Λέσβος)



πηγή: ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων


Άρνηση εισόδου από τις Αρχές στο κέντρο κράτησης Μόριας
όταν τα ναυάγια στη Λέσβο συνεχίζονται αμείωτα

Ενώ αυξάνονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, εντείνονται ταυτόχρονα τα προβλήματα στην υποδοχή, χωρίς κάποια εμφανή προσπάθεια για να υπάρξει λύση. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία μέρα στη Λέσβο διασώθηκαν 15 άτομα στη θάλασσα και άλλα 16 άτομα στη στεριά, τα οποία ήταν αποκλεισμένα σε ένα ερημικό σημείο. Την ίδια μέρα, Πέμπτη 24 Απριλίου, εντοπίστηκαν 25 άτομα ακόμα στο χωριό Βατούσα Λέσβου. Η χωρητικότητα του κέντρου κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια ανέρχεται σε 98 άτομα και οι πληροφορίες που είχαμε από τους ίδιους του πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφεραν ότι τις τελευταίες εβδομάδες διέμεναν πολύ περισσότερα άτομα, τα οποία αναγκάζονταν να κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα. Τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα στη Λέσβο είναι ξανά ασφυκτικά γεμάτα και οι ήπιες καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέες αφίξεις.
Επιχειρώντας να θέσουμε τα παραπάνω υπόψη του υπεύθυνου του κέντρου κράτησης στο χωριό Μόρια και των υπευθύνων των υπηρεσιών που στεγάζει, υποβάλαμε αίτηση προκειμένου να επισκεφτούμε το κέντρο. Δυστυχώς δεν μας επιτράπηκε η είσοδος παρά το γεγονός ότι ακολουθήθηκε η ίδια τυπική διαδικασία που μας είχε ζητηθεί και στις δύο προηγούμενες επισκέψεις μας στο εν λόγω κέντρο, όπου υποβάλλαμε σχετικό αίτημα προς έγκριση. Την αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) αποτελούσαν η υποψήφια ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με τον «Οικολογικό Άνεμο», Μιχάλης Μπάκας και το μέλος της Θεματικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΟΠ, Στέλιος Κραουνάκης.


Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την άρνηση εισόδου της αντιπροσωπείας των ΟΠ και αναρωτιόμαστε τι κρύβεται πίσω από τις σιδερένιες πόρτες που μένουν ερμητικά κλειστές. Ταυτόχρονα θέτουμε δημόσια τα ακόλουθα ερωτήματα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
  1. Κρατείται στο κέντρο της Μόριας αριθμός μεταναστών και προσφύγων που υπερβαίνει τη χωρητικότητα του κέντρου (98 άτομα) τις τελευταίες εβδομάδες;
  2. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα υδραυλικά συστήματα σε δύο κοντέινερ εδώ και μήνες που κάνει την διαβίωση στα συγκεκριμένα κοντέινερ εξαιρετικά προβληματική;
  3. Ποια ήταν η ιατρική αντιμετώπιση των διασωθέντων στη θάλασσα που μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης Μόριας την Πέμπτη 24 Απριλίου; Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους τους μετανάστες που για να διασωθούν έπρεπε να δώσουν πολύωρο αγώνα με τα κύματα, δεν παραπέμφθηκε κανείς στο νοσοκομείο, ενώ υπήρχε ανήλικο παιδί ανάμεσα τους.
Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κοσμίδου, δήλωσε: «Το Δουβλίνο III δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά τα συμφέροντα των άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. Η κοινή μεταναστευτική πολιτική είναι η μόνη διέξοδος για την Ε.Ε. και τη χώρα μας, που θα πρέπει όμως να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη και να στοχεύει στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης. Επιπλέον, πρέπει να κατοχυρωθεί η δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων των χωρών εκτός ΕΕ. Η ένταξη, είναι το κλειδί της επιτυχημένης μετανάστευσης, ως αμφίδρομη όμως διαδικασία, που προϋποθέτει τη συμμετοχή των μεταναστών στη κοινωνική συνοχή της χώρας, με πλήρη σεβασμό στην πολυμορφία και τη διαφορετικότητα».

Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων και
Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: