1.5.14

Έλα, θα κάνουμε μπανάνα



του Τάκη Καραγιάννη

πηγή: www.protagon.gr

«Λίζα, θα ‘ρθεις; Θα κάνουμε μπανάνα», έλεγε ο Λέλος στην προ ετών χυδαία διαφήμιση του 11880. Η μπανάνα* είναι, ίσως, το πιο παρεξηγημένο φρούτο. Ενώ περιέχει πηκτίνη, βοηθώντας στην πέψη, ενώ είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, συνδράμοντας στην καλύτερη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου, χρησιμοποιείται κατά κόρον από ανεγκέφαλους για πειράγματα ρατσιστικού περιεχομένου.
Το Σαββατοκύριακο, Ισπανός οπαδός πέταξε μια μπανάνα στον Ντάνιελ Άλβες, ο παίκτης της Μπαρτσελόνα δεν πτοήθηκε και πριν συνεχίσει στον αγώνα την έφαγε μπροστά στην κερκίδα. Μέσα σε 24 ώρες, η Βιγιαρεάλ, ομάδα που υποστήριζε ο δράστης, τον εντόπισε και τον τιμώρησε με δια βίου αποκλεισμό από τους εντός έδρας αγώνες της. Πριν μερικές μέρες, στην Τούμπα, οπαδός του ΠΑΟΚ έκανε το ίδιο σε παίκτη του Ολυμπιακού. Η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης υποστήριξε μέσω του υπευθύνου ασφαλείας της πως ο κόσμος ήταν από νωρίς στο γήπεδο και κάποιος την είχε μαζί του για να την φάει, επειδή πεινούσε. Ξεπεσμός. Μην έχετε απαιτήσεις, όμως, για κάτι διαφορετικό. Στη χώρα που γονείς περνούν το κόκκινο φανάρι και στη θέση του συνοδηγού κάθεται το παιδί τους χωρίς ζώνη, δεν μπορείς να περιμένεις αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών σε τέτοια «λεπτά» θέματα.
Έχουν γίνει και χειρότερα. Έχουν πεταχτεί ολόκληρα τσαμπιά, έχουν κουνηθεί άπειρες κίτρινες φουσκωτές κούκλες στο σχήμα της για να πικάρουν αντιπάλους στα γήπεδα. Έτσι είναι η ζωή, θες να βρίσεις και να μειώσεις τον άλλον για το χρώμα και την καταγωγή του και καταλήγεις εσύ να συμπεριφέρεσαι χειρότερα από τον πίθηκο τον οποίο επικαλείσαι. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, μένει η αντίδραση. Λογικά θα έχετε δει στα social media τη μόδα με τις μπανάνες. Ο Σουάρες, ο Νεϊμάρ, όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές εμφανίζονται να τρώνε το φρούτο σε ένδειξη συμπαράστασης στον Άλβες. Ακόμη και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ακόμη και η εφημερίδα Marca άλλαξε το λογότυπό της.
Ο διαδικτυακός ακτιβισμός δεν φτάνει. Η μάχη κόντρα στον ρατσισμό πρέπει να είναι διαρκής και απαιτεί υπομονή και επιμονή. Ευγένεια και χιούμορ, αυτοσαρκασμό και πάθος. Πολύ πάθος. Δοκιμάστε να κάνετε με τρένο το Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ή και τούμπαλιν, με το απλό δρομολόγιο, το βραδινό. Πολύς κόσμος, ετερόκλητο πλήθος, φτηνό εισιτήριο. Έλληνες, Ρώσοι, Κοσοβάροι, Ιρανοί, Πακιστανοί, Αλβανοί, Βούλγαροι, γύφτοι, Ρουμάνοι, άντρες, γυναίκες, παιδιά, στρατιώτες, χασικλήδες. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τεστάρετε τις αντοχές σας απέναντι στον ρατσισμό. Θα τον βρείτε παντού. Από τα βλέμματα του διπλανού και τα λόγια του μπροστινού σας, μέχρι τις δικές σας σκέψεις.

Υ.Γ: Την ίδια ώρα, στο ΝΒΑ, ιδιοκτήτης ομάδας τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού και βαρύ χρηματικό πρόστιμο για ρατσιστικές δηλώσεις. Ουσιαστικά, εξωθείται στην πώληση της ομάδας και στην αποχώρησή του από το χώρο του μπάσκετ, με τους παίκτες όλων των ομάδων να τον καταδικάζουν. Μηδενική ανοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: