8.8.13

Διεθνής Αμνηστία: Ολοκληρωτική η καταστροφή στο Χαλέπι

πηγή: http://www.kathimerini.gr




Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου στη χώρα και οι κάτοικοί της, εκτός από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του καθεστώτος, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακομεταχείριση των ανταρτών στους τομείς που ελέγχουν οι τελευταίοι, υποστηρίζει η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

"Το Χαλέπι έχει καταστραφεί πλήρως» ανέφερε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ντονατέλα Ροβέρα, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει την πόλη.
Για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της η οργάνωση δημοσιεύει στον ιστότοπό της δορυφορικές φωτογραφίες από πολλές συνοικίες της πόλης, τραβηγμένες πριν και μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και ανταρτών, τον Ιούλιο του 2012. Τότε, οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να καταλάβουν αιφνιδιαστικά πολλούς τομείς της πόλης και σήμερα έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της.
Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν τις συνέπειες που έχει η συνέχιση των συγκρούσεων «με την πλήρη περιφρόνηση των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, προκαλώντας μαζικές καταστροφές, θάνατο και εκτοπίσεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η πόλη βομβαρδίζεται σχεδόν καθημερινά και μεγάλο μέρος της καταστροφής προκλήθηκε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπολύουν, χωρίς καμία διάκριση, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αδιάκοπα και χωρίς διακρίσεις τις ζώνες που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (...) και αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες είναι κυρίως οι πολίτες οι οποίοι ταυτόχρονα πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης από τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης», συνεχίζει η ανακοίνωση. Από τους βομβαρδισμούς αυτούς «αδιευκρίνιστος αριθμός πολιτών έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί». Πολλοί από αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δεν λαμβάνουν κανενός είδους βοήθεια.

Η οργάνωση εκφράζει επίσης ανησυχίες για τα ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως το παλιό σουκ που πυρπολήθηκε και τον μιναρέ του τεμένους των Ομεϋαδών που καταστράφηκε. Επισημαίνει μάλιστα ότι με βάση το διεθνές δίκαιο οι εμπόλεμες πλευρές «οφείλουν να σέβονται και να φροντίζουν την πολιτιστική κληρονομιά» κι επαναλαμβάνει το αίτημά της για παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Οι φωτογραφίες της πόλης «πριν» και «μετά» τους βομβαρδισμούς συγκεντρώθηκαν από την οργάνωση σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS). Πριν από ένα χρόνο η Διεθνής Αμνηστία είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου διακρίνονταν οι κρατήρες από τις βόμβες που είχαν εκραγεί γύρω από το Χαλέπι, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολίτες.
Την κατάσταση στο Χαλέπι περιέγραψε στην οργάνωση και μια κάτοικος της συνοικίας αλ Μάρτζε, η Σάρα αλ Ουάουι που έχασε 20 συγγενείς της σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς τον Μάρτιο. «Εδώ υπήρχαν μόνο πολίτες. Η συνοικία μας ήταν γεμάτη ζωή, με παιδιά που έπαιζαν παντού. Τώρα είμαστε όλοι νεκροί, ακόμη και εμείς που ζούμε είμαστε νεκροί μέσα μας, θαφτήκαμε κι εμείς κάτω από τα συντρίμμια».

Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια: