26.5.11

ΠΕΘΑΝΕ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

Πέθανε χτες το βράδυ, από ανακοπή καρδιάς, ο Γιάννης Βαρβέρης, σε ηλικία 56 ετών.Γεννημένος στην Αθήνα το 1955, σπούδασε νομικά και μέχρι τον θάνατό του εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Δημοσίευσε έντεκα βιβλία ποίησης, καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και αττικής κωμωδίας.
Το 1976 ξεκίνησε να γράφει κριτική θεάτρου, τα κείμενα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί σε έξι τόμους.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα. Στα αγγλικά έχει μεταφραστεί από τον Philip Ramp το βιβλίο του Ο κύριος Φογκ, και στα σερβικά, από την Gaga Rosi, μια επιλογή ποιημάτων του με τον τίτλο Η πόλη και ο θάνατος.
Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου.
Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καβάφη για την ποιητική συλλογή Ποιήματα 1975-1996 (Κέδρος, 2000).
Το 2002 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω για την ποιητική συλλογή Στα ξένα (Κέδρος, 2001).
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Ο Βαρβέρης υπήρξε επιστήθιος προσωπικός φίλος αλλά και πολύτιμος συνεργάτης του Εντευκτηρίου, στις σελίδες του οποίου "δοκίμαζε" με προδημοσιεύσεις ανέκδοτα έως τότε ποιήματά του. Στο Εντευκτήριο δημοσίευσε ακόμη μεταφράσεις του γαλλικής ποίησης αλλά και κριτικές. Το Εντευκτήριο, με τη σειρά του, διοργάνωσε στο «Underground Εντευκτήριο »εκδήλωση για την ποίηση του Βαρβέρη και σε κατοπινό του τεύχος (αριθ. 72, Ιαν.-Μαρτ. 2005) αφιέρωσε ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ (με ποιήματα του τιμώμενου κι κείμενα των Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Αλέξη Ζήρα, Μένη Κουμανταρέα, Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου, Σάκη Σερέφα, Σταύρου Ζαφειρίου, Γεωργίας Τριανταφυλλίδου, Ρούλας Αλαβέρα και Σπύρου Παγιατάκη, καθώς κι ένα σκίτσο του Αρκά).


Σκίτσο του Αρκά, καμωμένο ειδικά για το μικρό αφιέρωμα
του Εντευκτηρίου στον Γιάννη ΒαρβέρηΔεν υπάρχουν σχόλια: