11.2.10

ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύτιμο βιβλίο, χρήσιμο για όσους αγαπούν τα βιβλία και τον κόσμο τους. Πρόκειται για το Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας του Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου.
Δείτε εδώ τον σχολιασμό της έκδοσης στην Ελευθεροτυπία της 5.2.2010, στη σελίδα «Ανθρώπινα», που επιμελείται ο Γιώργος Κιούσης.

«Η ελληνική γραφή είναι η πρώτη μετά την ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου που χαράχτηκε σε κινητά στοιχεία» όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου «Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας» ο Δημήτρης Θ. Αρβανίτης.
«Ομως ελάχιστους έχει απασχολήσει η εξέλιξη της ελληνικής τυπογραφίας. Σ' αυτό το χλομό τοπίο έρχεται το "Ανθολόγιο" του Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου, (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), μια συνοπτική ιστορία της τέχνης του ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα».

Ο συγγραφέας, καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής των ΤΕΙ της Αθήνας και σχεδιαστής της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε συναδέλφους του ή ερευνητές της ιστορίας του ελληνικού βιβλίου.

Περισσότεροι από 250 τίτλοι βιβλίων ξεφυλλίζονται στις 600 σελίδες του και πέντε αιώνες τυπογραφικής παρουσίας παρουσιάζονται σε εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες: Από το πρώτο χρονολογημένο ελληνικό βιβλίο (1475-1476) του Δημητρίου Δαμήλα, έως το σπουδαίο λεύκωμα «Δέκα λευκαί λήκυθοι» του Γιάννη Κεφαλληνού (1956).

Στα κείμενα που πλαισιώνουν το «Ανθολόγιο» ο συγγραφέας επιχειρεί να προσεγγίσει την ιστορία του ελληνικού βιβλίου σε επάλληλα επίπεδα. Η εισαγωγή καθοδηγεί τον αναγνώστη, ώστε να παρακολουθήσει καλύτερα την ιστορική συνέχεια κατά την εικονογραφημένη παρουσίαση των επιλεγμένων βιβλίων στη δεύτερη και κύρια ενότητα. Στην τρίτη ενότητα περιέχονται, κατά χρονολογική σειρά, τα λήμματα σημαντικών Ελλήνων και ξένων τυπογράφων και εκδοτών. Η τέταρτη και τελευταία ενότητα περιέχει μια σύντομη, αλλά πλούσια εικονογραφημένη περιγραφή της εξέλιξης της εκτυπωτικής τεχνολογίας από τον Γουτεμβέργιο έως τα μέσα του 20ού αιώνα, όπου εξελίχτηκε σταδιακά σε σημαντικό βιομηχανικό τομέα.

Σ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: