25.5.24

Κάτια Κιλεσοπούλου: Τεχνών οράματα. Δοκίμια για την τέχνη

Κάτια Κιλεσοπούλου

Τεχνών οράματα: Δοκίμια για την τέχνη

Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Εντευκτηρίου 2024

132 σελίδες με πλούσια εικονογράφηση

τιμή (με ΦΠΑ): 22,00 ευρώ



Από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου κυκλοφορήθηκε το βιβλίο της ιστορικού της τέχνης Κάτιας Κιλεσοπούλου Τεχνών οράματα: Δοκίμια για την τέχνη.


[ Ο τίτλος του βιβλίου είναι "δάνειο" από την ομώνυμη εκπομπή της (εικαστικά θέματα, συνεντεύξεις, θεωρίες της τέχνης και της αισθητικής), διαρκείας 45 λεπτών εβδομαδιαίως, ραδιοφωνική μετάδοση και κατόπιν ηλεκτρονική, στο Ράδιο Παρατηρητής, 93,1 FM, 1998-2001. ]

Η ίδια στον σύντομο πρόλογό της αναφέρει:

Τα θέματα της παρούσας έκδοσης με απασχόλησαν από τα σπουδαστικά μου ακόμη χρόνια. Όταν αργότερα παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό –λαμβάνοντας ποικίλες μορφές συνοπτικών δημοσιεύσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, ραδιοφωνικών εκπομπών–, διαπίστωσα ότι ασκούσαν έλξη ανάλογη με εκείνη που η ίδια αρχικά είχα δοκιμάσει. Επιδιώκοντας χρόνια τώρα την εξοικείωση του κοινού με θέματα τέχνης, ανταποκρίθηκα στην εκπεφρασμένη του επιθυμία γραπτής αποτύπωσης των σχετικών παρουσιάσεων, σχολίων και αναλύσεων που διαχρονικά συσσωρεύθηκαν γι’ αυτά τα θέματα, και δημοσιοποιούνται πλέον στη συγκεκριμένη επεξεργασμένη μορφή.

Μέσα από πέντε θεματικές ενότητες αναδεικνύονται προβλήματα που τέθηκαν, οραματικές συλλήψεις που αναφάνηκαν, θεωρίες και καλλιτεχνικές πραγματώσεις κατά την πορεία της συγκρότησης της αισθητικής και της ιστορίας της τέχνης από τον 18ο αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Η φαινομενικά ασύνδετη σχέση μεταξύ των θεμάτων απαλείφεται αβίαστα, για να ανακτηθεί η συνάφειά τους όσο και η νοηματική τους ενότητα, καθώς μοιράζονται με τα οράματα την πολλαπλότητα της σημασίας και των πραγματώσεών τους.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος 

Θέματα αισθητικής και πορεία των εικαστικών τεχνών στη Γαλλία και την Αγγλία κατά τον 18ο αιώνα 

Ο Diderot ως τεχνοκριτικός 

Τέχνη και Ονειροπόληση. Ανάλυση της ομώνυμης μελέτης του Φρόυντ για την ερμηνεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας 

Το πρόβλημα του ύφους μέσα από τη μορφολογική θεωρία της τέχνης του Heinrich Wölfflin

 Bauhaus: Μία ολιστική εκπαιδευτική εστία. Η ίδρυση του Μπάουχαους - Οι αρχές του - Οι σπουδαστές - Η ζωή στο Μπάουχαους - Οι δάσκαλοι - Ντεσάου (Dessau)

Βιβλιογραφία


H Kάτια Κιλεσοπούλου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ., όπου, μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών ειδίκευσης στην Ιστορία της Τέχνης, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Οι Καλές Τέχνες στη Θεσσαλονίκη 1912-1967».

Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης 1986-1997, όπου, παράλληλα με την έντονη εκδοτική και εκθεσιακή δραστηριότητά της (72 εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Γαλλία, επιμέλεια ισάριθμων εκδόσεων), οργάνωσε το Αρχείο, αναμόρφωσε τις συλλογές, συγκρότησε τη Συλλογή Θεσσαλονικέων Καλλιτεχνών (τρεις γενιές), προσέλκυσε πλήθος δωρεών σημαντικών έργων τέχνης και πρόβαλε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα έργα και τις δράσεις της Πινακοθήκης. Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα, στο ΙΜΧΑ, σε μουσεία και πινακοθήκες ανά την Ελλάδα, σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε πνευματικά Ιδρύματα.

Δημοσιεύει μελέτες σε ειδικά περιοδικά, εφημερίδες, και εικαστικά αφιερώματα διαφόρων εντύπων: περιοδικά Παρατηρητής, Εντευκτήριο, Arti, Κριτική και Τέχνη, Ελληνικό Πανόραμα, Πολύγυρος, κ.ά. Εφημερίδες: Τα Νέα της Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Καθημερινή, Αγγελιοφόρος της Κυριακής κ.ά.)

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με μονογραφίες σημαντικών καλλιτεχνών, όπως Ν.Φωτάκις, Γ. Σβορώνος, Σ. Λογοθέτης, Γ. Στέρης, Τ. Μάρθας, Θ. Στάμος, Π. Παπανάκος, Φ. Ζογλοπίτης, Γ. Δούκας, Θ. Παπαγιάννης, Α. Παπαχρήστος, Δ. Σωτηρούδης, κ.ά.

Οργάνωσε 135 εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, αρχιτεκτονικής, design, φωτογραφίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενη με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και επιμελήθηκε ισάριθμες εκδόσεις (κείμενα, σχεδιασμός εντύπων).

Συμμετείχε σε 12 συνέδρια, μεταξύ άλλων: του Υπουργείου Πολιτισμού, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και των Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης.

Παρουσίασε εικαστικά θέματα σε σειρά διαλέξεων προσκεκλημένη από μουσεία, συλλόγους, ιδρύματα, όπως και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», Ανοικτό Πανεπιστήμιο Φλώρινας, Δημοτικό Μουσείο Καβάλας, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κ.ά. / ΕΡΤ, ΕΤ3, MEGA, TV100, Πολιτιστικό 9,58 FM κ.ά.). Παραγωγός και παρουσιάστρια της εβδομαδιαίας εικαστικής εκπομπής 45 λεπτών «Τεχνών Οράματα» στον 93,1 FM Ράδιο Παρατηρητής από το 1998 έως το 2001.

Συνεργάτρια του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών, Εκδόσεις Μέλισσα, μέλος της Επιτροπής για την Ίδρυση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, της Επιτροπής αγοράς έργων από τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997», της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την οργάνωση συνεδρίου και την έκδοση του τόμου «Μουσεία και πινακοθήκες της Ελλάδας και της Κύπρου», της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη, του διοικητικού συμβουλίου της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», αναλαμβάνοντας την επιμέλεια και την περιοδεία της Συλλογής Χαρακτικής στη Βόρεια Ελλάδα, του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «Φιλόλογος» στον οποίο ήταν και πρόεδρος, της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών, της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών (AICA), της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης, καθώς και κριτικών επιτροπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: