5.12.19

Γιώργος Ζήκας: Εμπειρικά




γράφει η Βάνα Χαραλαμπίδου


Αυθόρμητα, αυθαίρετα και αυτονόητα, όπως διευκρινίζεται στον υπότιτλο του βιβλίου του με τίτλο Εμπειρικά, ο Γιώργος Ζήκας καταθέτει τα αποστάγματα σκέψεων, εμπειριών, βιωμάτων και εντυπώσεών του από μία ζωή δοκιμασμένη σε πολλαπλά επίπεδα. 

Αυτοδημιούργητος και εμπειρικός συνθέτης και στιχουργός, με επιτυχίες που τραγουδήθηκαν από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές και με δέκα προσωπικά άλμπουμ στο ενεργητικό του, ένιωσε, όπως λέει ο ίδιος, τη σχέση του με τη μουσική και τη δημιουργία να τον πηγαίνει στον ουρανό, σ’ έναν δρόμο που έχασε όταν σταμάτησε να γράφει τραγούδια. 

Πολυτάλαντη και πηγαία καλλιτεχνική φύση, δοκιμάζει τώρα να καταθέσει γραπτώς ένα απάνθισμα από τα αναρίθμητα σκόρπια σημειώματα, που ούτως ή άλλως αποτέλεσαν συχνά και τη βάση των στίχων του που μελοποίησε κατά καιρούς. Ό,τι τον ενέπνευσε στη ζωή του (ο έρωτας, η φιλία, η γνώση, η μοναξιά, οι δοκιμασίες, οι ιδεολογίες, οι εξουσίες, τα αδιέξοδα) καταγράφεται απλά και ρεαλιστικά ως απόφθεγμα της προσωπικής εμπειρίας ενός καλλιτέχνη που αναγνωρίζει το χρέος του στη δωρεά που φέρει μέσα του. 



Ανήσυχος πάντα, μ’ ένα βιογραφικό που επισημαίνει το πέρασμά του από τον αθλητισμό, τη μόδα, το κόσμημα, το εμπόριο, το ραδιόφωνο και τελικά τη μουσική, γνήσια  αυθόρμητος, φύσει αισιόδοξος, ουσιαστικά φιλοσοφημένος, ισοβίως ανένταχτος, πνεύμα πολυσύνθετο και αδέσμευτο, αδυνατεί να τιθασεύσει την πηγαία έμπνευση που τον οδηγεί σε ποικίλες μορφές έκφρασης. Μία από αυτές συμπυκνώθηκε στο καλαίσθητο και «χειροποίητο» βιβλίο του με τίτλο «Εμπειρικά», αυθόρμητα, αυθαίρετα, αυτονόητα, που εξέδωσε, ιδίοις αναλώμασι, με προσωπική επιμέλεια και με ζωγραφιά του Γιάννη Ζήκα στο εξώφυλλο.

[ Η Βάνα Χαραλαμπίδου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου κυκλοφορεί το βιβλίο της Μία κουκίδα στον χάρτη ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: