6.2.13

«Εντευκτήριο»: Αναμένει τους φίλους του

του Κώστα Μαρίνου

πηγή: www.makthes.gr

Συναντήσεις με φίλους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολλές από τις σελίδες του τελευταίου τεύχους (98, Αύγουστος-Οκτώβριος 2012) του «Εντευκτηρίου».


Φίλους που γνωρίζουμε οι περισσότεροι από τα γραπτά τους, αλλά στις συνεντεύξεις που έδωσαν ή στα εξομολογητικά κείμενά τους γίνονται πρόσωπα οικεία. Αυτήν την αίσθηση οικειότητας αποπνέουν οι συνεντεύξεις που πήρε ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος από την Κική Δημουλά και τον Τίτο Πατρίκιο. Και οι δυο τους μιλούν για την ποίηση, την ποιητική πράξη, δηλαδή για τον εαυτό τους, με ειλικρίνεια. Όμως εξομολογητικό είναι και το κείμενο του Μένη Κουμανταρέα με το χαρακτηριστικό τίτλο «Πενηντάχρονα», ενώ αυτοσυστήνεται εμμέσως η βρετανίδα Τζινέτ Γουίντερσον στο κείμενό της «Όλα όσα γνωρίζω για τη Γερτρούδη Στάιν». Αυτό το τεύχος του «Εντευκτηρίου» κοσμείται με έξοχο, όπως πάντα, τρόπο με έργα του Μιχάλη Μανουσάκη και στις σελίδες του όποιος το ξεφυλλίσει θα βρει επίσης κείμενα του Θανάση Βαλτινού, του Γιάννη Ευσταθιάδη και άλλων ελλήνων συγγραφέων αλλά και ξένων, ποίηση ελληνική και ξένη, ένα δοκίμιο για το έργο του Κουμανταρέα και βεβαίως κριτικές βιβλίου και θεάτρου.
Στο ένθετο για τη φωτογραφία φιλοξενείται δουλειά της ελβετίδας Σάρας Ζιράρ, ενώ στις σελίδες με γενικό τίτλο «Βιβλία στο κομοδίνο» ο εκδότης του «Εντευκτηρίου» Γιώργος Κορδομενίδης δίνει με απολαυστικά λακωνικό τρόπο την εικόνα της τελευταίας εκδοτικής παραγωγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: