29.4.10

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!

Για ποιο πράγμα να πρωτοδιαμαρτυρηθούμε πια; Η οπισθοδρόμηση, ο συντηρητισμός, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και ο φασισμός στον δημόσιο βίο παίρνουν χαρακτήρα λαίλαπας.

Το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αντί να προστατεύει τον πολίτη και να εξασφαλίζει την τίμια, αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση και επιμόρφωσή του, έχει μετατραπεί ―χωρίς καμιά κοινωνική νομιμοποίηση― σε μηχανισμό προστασίας των κατά την άποψη των μελών του 'χρηστών ηθών'.
Είναι ενδεικτικό το άρθρο του Νίκου Βατόπουλου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Η Καθημερινή


Τα σκοτάδια του ΕΣΡ

του Νίκου Βατόπουλου

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναλαμβάνει τον ρόλο παιδονόμου για να προστατέψει ποιον από ποιους; Aναρωτιέμαι... Το πρόστιμο που επέβαλε στο Star γιατί η ηθοποιός Μπέττυ Βακαλίδου έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «του Φώτη και της Μαρίας» είναι η απάντηση που μας δίνει από μόνο του το ΕΣΡ για το αν έχει λόγο ύπαρξης (και αν πρέπει εμείς να το υφιστάμεθα για να καταπατά τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών). Η Μπέττυ Βακαλίδου είναι τρανσέξουαλ και πρωταγωνίστρια στην ταινία «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες που διακρίθηκαν πρόσφατα διεθνώς και που κέρδισαν το κοινό.

Το θέμα, όμως, δεν είναι αν η «Στρέλλα» είναι ή δεν είναι καλή ταινία. Αυτό δεν μας αφορά εν προκειμένω. Αυτό που μας αφορά είναι ότι στην Ελλάδα του 2010 (όπως πολύ σωστά αναλύει με ψυχραιμία και συγκρότηση που θαύμασα ο ίδιος ο Πάνος Χ. Κούτρας), το ΕΣΡ παραμένει «ανοιχτή πληγή στην ευρύτερη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Σωστά και άριστα πράττει ο Πάνος Χ. Κούτρας και λέει τα πράγματα με το όνομά τους γιατί είμαστε σε τροχιά να πούμε τις αλήθειες που κρύβουμε σε αυτήν τη χώρα. Και μία από τις αλήθειες είναι ότι η δήθεν σεμνοτυφία του ΕΣΡ που αναλαμβάνει χρέη προστάστη χρηστών ηθών και προσποιείται ότι γνωρίζει από εφηβική ψυχολογία δεν είναι τίποτε άλλο από μία καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών. Η καταπάτηση αυτή και η προσβολή που επιχειρεί το ΕΣΡ στους ελεύθερα σκεπτόμενους Ελληνες φορολογουμένους γίνεται σε μία -υποτίθεται- ευρωπαϊκή χώρα. Μία ακόμη μικρή-μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στη Μέση Ανατολή σε θέματα που αφορούν ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας και προστασίας του πολίτη. Επιπλέον, σε αυτή τη χώρα όπου η τηλεόραση επί δεκαετίες εκβάλλει χυδαίο χυλό ανενόχλητη, έρχεται το ΕΣΡ να «τιμωρήσει» και να προσβάλει έναν Ελληνα δημιουργό που συνέβαλε στο να ακουστεί η Ελλάδα για κάτι θετικό στη διεθνή σκηνή. Είναι ντροπή και κάποιος πρέπει να πει ένα μεγάλο «όχι» σε όσους πιστεύουν ότι οι Ελληνες χρειάζονται μια τέτοιου είδους χειραγώγηση.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η ανοιχτή επιστολή των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», που επιτέλους λέει φωναχτά τα πράγματα με το όνομά τους!

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ:

Προς

τον Πρόεδρο & το ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Κοινοποίηση: στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αθήνα, 28 Απριλίου 2010

Κυρίες και κύριοι,

Το Ε.Σ.Ρ. αποφάσισε να εγκαλέσει: την εκπομπή των κ.κ. Φ.Σεργουλόπουλου - Μ.Μπακοδήμου επειδή φιλοξένησαν την κ. Μπέττυ Βακαλίδου, ηθοποιό της ταινίας «Στρέλλα», ταινίας που εκπροσώπησε τη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου 2009, ένα από τα 3 μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ όλου του κόσμου και είναι υποψήφια για 11 κινηματογραφικά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την υπόθεση της προβολής της κινηματογραφικής ταινίας «Straight Story».

Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε με τον πλέον έντονο τρόπο για αυτή την πρωτοβουλία σας καθώς:

· Αντί να εγκαλείτε τις επιχειρήσεις που κατέχουν και εκμεταλλεύονται δημόσιες συχνότητες για τη μέγιστη παρανομία της ίδιας της ύπαρξης τους,

· αντί να εγκαλέσετε επιτέλους τις ελληνικές κυβερνήσεις που επί δεκαετίες ανέχονται αυτήν την πειρατική συμπεριφορά, την ενθαρρύνουν και την καλλιεργούν,

· αντί να αναρωτηθείτε, όπως οφείλετε ως Ανεξάρτητη Αρχή, αν τηρείται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς έστω και κεραία από το πνεύμα του νόμων, του Ελληνικού Συντάγματος και η καλώς εννοούμενη ψυχαγωγία του κοινού,

· αντί να επιβάλλετε τα νόμιμα σε παρανομούσες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν Ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία, περιφρονούν το νόμο που ορίζει ότι πρέπει να επενδύουν το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου,

ως μωραί παρθένοι, προσβάλλετε βάναυσα στο πρόσωπο της κας Βακαλίδου κάθε ομοφυλόφιλο με μία άνευ προηγουμένου φρασεολογία που θυμίζει λυκειάρχη στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών.

Παρακαλούμε θυμηθείτε, ότι εμείς οι φορολογούμενοι, πληρώνουμε τους μισθούς σας, για να εφαρμόζετε τους νόμους και το Σύνταγμα καθώς σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, το Ε.Σ.Ρ. «πρέπει να προστατεύει, μεταξύ άλλων, και τα άτομα με διαφορετικό γενετήσιο προσανατολισμό από μία δυσμενή προβολή». Περιμένουμε από σας να ζείτε εδώ, στη σύγχρονη Ελλάδα, όχι στο πολύπαθο Ιράν και να εναρμονίζεστε με το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον, περιμένουμε να σέβεστε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι δηλαδή "η παρουσίαση ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό είναι απλά παρουσίαση μίας κοινωνικής πραγματικότητας".

Αν έχετε τη την αντίληψη ότι η νομοθεσία που τοποθετεί την κ. Βακαλίδου σε θέση ισότιμου πολίτη, δεν σας ικανοποιεί, τότε σας καλούμε να παραιτηθείτε αμέσως.

Οι "Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη"

Για περισσότερα για τους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, τα κείμενα, τις θέσεις και τον πλήρη κατάλογο μελών παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.fogfilms.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: