6.4.10

ΑΛΙΣ ΟΣΒΑΛΝΤ, ΜΙΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΝΤ ΧΙΟΥΖ


Στην Άλις Όσβαλντ, μια ποιήτρια της φύσης που γράφει «κατά την παράδοση του Τεντ Χιουζ, απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Τεντ Χιουζ για νέο ποιητικό έργο, που θεσμοθετήθηκε από την Κάρολ Αν Ντάφι και χρηματοδοτείται από τη βασίλισσα της Αγγλίας.

Η ποιήτρια Άλις Όσβαλντ στο σπίτι της (φωτογραφία: Antonio Olmos)

Το βραβείο, που συνεπάγεται και χρηματικό έπαθλο 5.000 λιρών, δόθηκε για τη συλλογή της Όσβαλντ Weeds and Wild Flowers [: Ζιζάνια και αγριολούλουδα]. Η Όσβαλντ ζει και εργάζεται ως κηπουρός στο Ντέβον της Αγγλίας και έχει τιμηθεί και στο παρελθόν για τα ποιήματά της με τα βραβεία Τ. Σ. ΄Ελιοτ και Φόργουορντ.

Στην τελευταία της ποιητική συλλογή, η Όσβαλντ επινοεί χαρακτήρες πίσω από τα προκλητικά ονόματα συνηθισμένων φυτών και λουλουδιών. Οι κριτές εξέτασαν ποικίλες ποιητικές εργασίες (όπως για το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και το θεατρικό σανίδι), για να διαλέξουν «την πιο συναρπαστική συμβολή στην ποίηση» κατά την περασμένη χρονιά.

Η συλλογή της Όσβαλντ επελέγη από πολλές άλλες διακεκριμένων ποιητών, συμπεριλαμβανομένων του πρώην δαφνοστεφούς ποιητή Andrew Motion με τη συλλογή του «The Cinder Path» και της Jackie Kay με τη συλλογή της «The Maw Broon Monologues», έναν συνδυασμό στίχων, μουσικής και θεάτρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: