27.5.09

ΤΡΙΕΘΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Οι όψεις της μνήμης, του χρόνου και της στοχασμού βρίσκονται στο επίκεντρο της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συνάντησης τριών συγγραφέων από διαφορετικές χώρες, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009, ώρα 9 μ.μ., στο «Underground Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως).

Η εκδήλωση τιτλοφορείται «Ιστορίες από κάτι προηγούμενο - Λογοτεχνία σε αόριστο χρόνο» και συμμετέχουν σ’ αυτήν οι συγγραφείς Νόρα Ίκστενα (Λετονία) και Γκούσταβ Μούριν (Σλοβακία), μαζί με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό, που θα διαβάσουν κείμενά τους (στις πρωτότυπες γλώσσες και στα ελληνικά) και θα συζητήσουν με το κοινό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Literature Across Frontiers.

 

Η Νόρα Ίκστενα είναι από τις πιο παραγωγικές νέες συγγραφείς της Λετονίας. Έχει εκδόσει πάνω από 10 βιβλία και έχει ασχοληθεί με την πολύσημη πραγματολογική σχέση ανάμεσα στη βιογραφία και τη μυθοπλασία. Το 2006, σε συνεργασία με τον ποιητή Imants Ziedonis, έγραψαν ένα βιβλίο («Το ακαθόριστο Ήταν») που στέκει στα όρια μυθοπλασίας και αυτοβιογραφίας. Η Ίστεκνα θα διαβάσει από τη δουλειά της και θα μιλήσει για τη σχέση πραγματικού-μυθοπλαστικού.



Ο Γκούσταβ Μούριν είναι συγγραφέας και διακεκριμένος βιολόγος στο πανεπιστήμιο Comenius της Μπρατισλάβα. Θα διαβάσει από τα βιβλία του και θασυζητήσει για τη μνήμη ως θέμα της επιστήμης και της λογοτεχνίας.

Η γραφή του Χάρη Βλαβιανού μετεωρίζεται με συναρπαστικό τρόπο στο μεταίχμιο ανάμεσα στην ποιητική παρακαταθήκη και στον φιλοσοφικό στοχασμό. H τελευταία του ποιητική συλλογή («Διακοπές στην πραγματικότητα», Πατάκης, 2009) επιστρατεύει ποικίλους τρόπους γραφής: συνομιλίες με ποιητές και ποιήματα, φιλοσοφικές παρατηρήσεις, εγκιβωτισμούς, σχεδιάσματα, γλωσσικά παιχνίδια... εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα. Θα διαβάσει από το τελευταίο βιβλίο του, ποιήματα γραμμένα σε (και για τον) αόριστο χρόνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: