8.5.09

«Chip & Ovi»: προβολή της ταινίας του Παναγιώτη Ευαγγελίδη στο Underground Εντευκτήριο - και άλλες εκδηλώσεις ''προσεχώς''

προσεχώς στο Underground Εντευκτήριο




Με τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου του «Underground Εντευκτήριο», στην οδό Δεσπεραί 9 (περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης):

1. Την Πέμπτη 14 Μαΐου, ώρα 21.00, 
θα προβληθεί το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «Chip & Ovi», του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (σενάριο, κάμερα, σκηνοθεσία) που γυρίστηκε στην Κλουζ της Ρουμανίας τον Απρίλιο 2006, παρουσιάστηκε το 2007 με επιτυχία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έχει προβληθεί κατά καιρούς σε διάφορες θεματικές και άλλες διοργανώσεις.

Ο Τσιπ και ο Όβι γνωρίστηκαν σε ένα ορφανοτροφείο κοντά στην πόλη Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας σε εφηβική ηλίκία. Είναι ανάπηροι, ο ένας στα χέρια εκ γενετής και ο άλλος στο πόδι από πολυομυελίτιδα. Οι μητέρες τους τους εγκατέλειψαν λίγο μετά την γέννα και τους ανέλαβαν κρατικά ορφανοτροφεία. Εδώ και ενάμιση χρόνο είναι ζευγάρι και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες να βρουν δουλειά, την κοινωνική διάκριση, την φτώχεια αλλά και τα γυρίσματα της σχέσης τους κι ονειρεύονται ο Όβι να γίνει επαγγελματίας κάμεραμαν κι ο Τσιπ ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών στο Τέξας.


Παρά τις ιδιομορφίες και τις προφανείς δυσκολίες της ζωής των δύο προσώπων της, η θετική τους στάση προκαλεί βαθιά συγκίνηση και αισιοδοξία.
Ο Ευαγγελίδης, που θα παρίσταται στην προβολή και θα συζητήσει με το κοινό, γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει και εργάζεται. Είναι συγγραφέας τριών μυθιστορημάτων και μεταφραστής από τα ιαπωνικά. Ασχολείται με τον κινηματογράφο ως σεναριογράφος και τα τελευταία χρόνια και ως σκηνοθέτης. 


2. Την Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 21.00, θα παρουσιαστεί το θεατρικό αναλόγιο «Γράμματα χωρισμού», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Έφης Φρυδά (ανθολόγηση επιστολών, εισαγωγή, μετάφραση, των εκδόσεων Μελάνι). Η ηθοποιός Ευσταθία Τσαπαρέλη θα διαβάσει επιστολές διάσημων γυναικών προς τους αγαπημένους τους.
Συμμετέχουν: Αγγελική Αρναούτογλου και Τρυφωνία Αγγελίδου.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καραούλης. Καλλιτεχνική επιμέλεια-συντονισμός: Αναστασία Θεοφανίδου και Νίκος Βουδούρης.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Α΄Πολιτιστικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.


3. Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009, ώρα 9 μ.μ., «Ιστορίες από κάτι προηγούμενο - Λογοτεχνία σε αόριστο χρόνο»: Οι συγγραφείς Νόρα Ίκστενα (Λετονία) και Γκούσταβ Μούριν (Σλοβακία), μαζί με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό, διαβάζουν κείμενά τους (στις πρωτότυπες γλώσσες και στα ελληνικά), εξερευνώντας όψεις της μνήμης, του χρόνου και της στοχασμού
Ο
Γκούσταβ Μούριν είναι συγγραφέας και διακεκριμένος βιολόγος στο πανεπιστήμιο Comenius της Μπρατισλάβα. Θα διαβάσει από τα βιβλία του και θα συζητήσει με τους ομοτέχνους του και το κοινό για τη μνήμη ως θέμα της επιστήμης και της λογοτεχνίας.
Η
Νόρα Ίκστενα είναι από τις πιο παραγωγικές νέες συγγραφείς της Λετονίας. Έχει εκδόσει πάνω από 10 βιβλία και έχει ασχοληθεί με την πολύσημη πραγματολογική σχέση ανάμεσα στη βιογραφία και τη μυθοπλασία. Θα διαβάσει κείμενά της και θα μιλήσει για τη σχέση πραγματικού-μυθοπλαστικού.


Ο
Χάρης Βλαβιανός θα διαβάσει από το τελευταίο βιβλίο του (Διακοπές στην πραγματικότητα, Πατάκης 2009), ποιήματα γραμμένα σε (και για τον) αόριστο χρόνο.


4. Την Πέμπτη 4 Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ., με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τεύχους του «Εντευκτηρίου» που περιέχει πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Μίλτο Σαχτούρη, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον ποιητή:
-
«Ποιος είναι ο τρελός λαγός» (1992, 30 λεπτά), πορτρέτο του μείζονος Έλληνα ποιητή Μίλτου Σαχτούρη (1919-2005), κατά την περίοδο της ωριμότητάς του, όταν έχει πιά ολοκληρώσει, το σύνολο σχεδόν του ποιητικού του έργου.
-
«Κληρονόμος πουλιών» (2004, 52 λεπτά), όπου ο ποιητής, καταβεβλημένος από τον χρόνο και ολιγόλογος, επιχειρεί να συνοψίσει την ζωή του, λίγο πριν την οριστική του αναχώρηση. Την άποψή τους για τον ποιητή και το έργο του καταθέτουν ο πιστός του φίλος από την νεανική τους ηλικία Θάνος Κωνσταντινίδης και οι ποιητές Γιάννης Δάλλας και Δημήτρης Κοσμόπουλος.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: