24.5.20

«Δεν ήταν απλώς ονόματα σε μία λίστα. Ήταν εμείς»



πηγή: ethnos.gr

«Δεν ήταν απλώς ονόματα σε μία λίστα. Ήταν εμείς». Με αυτό τον τίτλο και με ένα άκρως συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί η κυριακάτικη έκδοση των New York Times. Δεν επιλέγουν καμία φωτογραφία που μπορεί να σοκάρει ούτε γεμίζουν την πρώτη σελίδα με βαρύγδουπες εκφράσεις, κλισέ, πολλές φορές, στη δημοσιογραφική γλώσσα. 

Κάνουν όμως το αυτονόητο για όλους εμάς, που καθημερινά ακούμε για νεκρούς αλλά δεν βλέπουμε τους ανθρώπους· ακούμε μόνο νούμερα αυτών που χάνουν τη ζωή τους σαν να μην πρόκειται για ανθρώπινες απώλειες, ανθρώπινες ψυχές που δεν κατάφεραν να νικήσουν τον κορονοϊό αλλά για νούμερα σε μία μακρά λίστα που αφήνει στο πέρασμά της η φονική πανδημία του κορονοϊού. 

Οι αρχισυντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας αυτή τη φορά έχουν κάνει κάτι συγκλονιστικό: Εχουν γεμίσει την πρώτη σελίδα με τα ονόματα 1.000 ανθρώπων που έπεσαν θύματα του φονικού ιού στις ΗΠΑ. Και δίπλα στα ονόματά τους, η ηλικία τους και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από μια σημαντική στιγμή στη ζωή τους, για να μάθει κάθε αναγνώστης, κάθε άνθρωπος που θα δει αυτό το πρωτοσέλιδο ότι αυτά τα θύματα του κορονοϊού όπως και χιλιάδες άλλα παγκοσμίως δεν ήταν απλά ονόματα σε μια λίστα ούτε απλώς νούμερα στην καθημερινή ενημέρωση των εκάστοτε υπευθύνων που έχουν διοριστεί από τις κυβερνήσεις των χωρών. Ηταν άνθρωποι. Ηταν ανθρώπινες ζωές, που το νήμα τους κόπηκε άδοξα και ίσως και πρόωρα λόγω της φονικής πανδημίας. «Οι θάνατοι πλησιάζουν τις 100.000 στις ΗΠΑ, η απώλεια ανυπολόγιστη». 

Μένει μόνο αυτό το πρωτοσέλιδο να γίνει μάθημα στην καθημερινότητά μας ότι οι ανθρώπινες απώλειες δεν είναι απλά νούμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: