7.5.19

Eυφροσύνη Μαντά-Λαζάρου & Νικόλας Σιδέρης: Κρανίο ΚύκλωπαΕυφροσύνη Μαντά-Λαζάρου (ποίηση), Νικόλας Σιδέρης (σχέδια)Μόλις κυκλοφόρησε:

Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου (ποίηση), Νικόλας Σιδέρης (σχέδια)
Θεσσαλονίκη
Εκδόσεις Εντευκτηρίου [ Ποίηση ], 2019
32 σελ.
Διαστάσεις (Π x Υ): 24 x 16,5 cm
Τιμή: 9,54 ευρώ (με Φ.Π.Α.)
ISBN 978-960-7568-57-1

Πώς τον συμπόνεσα για τη στιγμή που αμφέβαλε. Για την αποτυχία να συλλάβει τα δίσημα, τ’ αμφίσημα. Στο στόμα τους κελαηδούσαν άπιαστα πουλιά.

Μα πιο πολύ τον συμπονούσα σαν άναβε το λυχναράκι του ο έρωτας και μοιραζόταν αν θα δαγκώσει, αν θα φιλήσει, αν θα χαϊδέψει. Και όσους γκρεμούς ανέβηκε μέσα του όλους τους κατεβαίνει. Τόποι που πάτησε τόσες φορές  είναι λιβάδια τώρα υγρά μες στην καρδιά.

Του ήλιου το λεπίδι σκαλίζει μέσα του. Κάποιος θεός χωρίζει μαύρους όγκους.

Μέσα στο μάτι το τυφλό απλώνεται τοπίο νοσταλγίας. Η απουσία γεννάει τις λέξεις.

Τον σκέφτομαι. Θέλει να ζήσει μια μέρα αναίμαχτη.

Αλλά, αύριο θα κραδαίνουν μέσα του οι φοβερές των λέξεων κόψεις.


Η Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου γεννήθηκε στη Δευτερά (Λευκωσία, Κύπρος) το 1955. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1995 μέχρι το 2003 εργάστηκε με απόσπαση στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής  Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ως συντονίστρια προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του λειτουργικού αναλφαβητισμού, της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, και της παραβατικότητας. Από το 2003 μέχρι το 2011 εργάστηκε στα σχολεία 
της Φανερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία, για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό προγραμμάτων με σκοπό την εξασφάλιση συνέχισης της εκπαίδευσης 
για τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών και για τους Κύπριους μαθητές 
που κατοικούσαν σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πόλης.
 Έχει ήδη εκδώσει πέντε βιβλία με ποίηση και δύο με πεζογραφία. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και στα σερβικά. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Μανδραγόρας, Παρέμβαση, Φαρφουλάς, καθώς και στα κυπριακά περιοδικά Άνευ, Νέα Εποχή, In focus.  

Ο Νικόλας Σιδέρης γεννήθηκε στη Λευκωσία (Κύπρος) το 1980. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα χαρακτικής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε ως βοηθός και συνεργάτης σε διάφορα εργαστήρια τέχνης. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και συμμετείχε σε θεατρική παράσταση με τη θεατρική ομάδα της ΑΣΚΤ υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού Κατερίνας Βακαλοπούλου. 
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Κύπρο. Εργάστηκε σε πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π).
Διατηρεί στη Λευκωσία εργαστήρι στο οποίο διδάσκει ζωγραφική και άλλες μορφές εικαστικής έκφρασης. 
Παίζει μπουζούκι, τζουρά και τραγουδά. Οργανώνει και εκτελεί με την παρέα του αφιερώματα στην ελληνική μουσική. Συμμετέχει επίσης σε μικρά μουσικά σχήματα που εμφανίζονται σε καφενεία-ουζερί και σε άλλους χώρους συνάντησης και ψυχαγωγίας στη Λευκωσία.Δεν υπάρχουν σχόλια: