30.3.13

Ο Γιώργος Κορδομενίδης στους "Επίμονους Θεσσαλονικείς"


[Παρότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως αυτοπροβολή, αναρτούμε εδώ τη χθεσινή ανακοίνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης]



Eκδήλωση – αφιέρωμα στον επί 25 συναπτά έτη “επίμονο” και… ιδίοις αναλώμασι εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού “Εντευκτήριο” Γιώργο Κορδομενίδη διοργάνωσε, χθες το βράδυ (Πέμπτη 28/3), στη Θεσσαλονίκη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.
Το περιοδικό “Εντευκτήριο”, πνευματικό αλλά και φυσικό “παιδί” του νεαρού δημοσιογράφου – αρχικά-, υπευθύνου Τύπου και δημοσίων σχέσεων Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας (1983-2001) και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη (1997-2009), Γιώργου Κορδομενίδη πρωτοεκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1987 (τεύχος 1) κι υπήρξε -έκτοτε- ένας “έντυπος χώρος”, όπου συναντώνται πρόσωπα και κείμενα. Με θεματογραφία που κινούνταν πέριξ της λογοτεχνίας -όχι απαραίτητα της τοπικής– ντόπιων δημιουργών και με φιλοδοξίες (που με τα χρόνια επιτεύχθηκαν και με το παραπάνω) να διαβάζεται με ενδιαφέρον σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, 25 χρόνια και 99 τεύχη μετά… το “Εντευκτήριο” (παρά την ισχυρή παράδοση της πόλης στα λογοτεχνικά περιοδικά), παραμένει το μοναδικό -και μάλιστα μακρόβιο- λογοτεχνικό περιοδικό της πόλης και τη χώρας.
Από τις σελίδες του πέρασαν δεκάδες νέοι -και παλαιότεροι κυρίως στα αφιερώματα- λογοτέχνες, κριτικοί λογοτεχνίας, κείμενα (η ποιότητα των οποίων κι όχι το “όνομα” του συγγραφέα τους, υπήρξε το μοναδικό – σύμφωνα με τον τιμώμενο εκδότη – κριτήριο για τη δημοσίευσή τους).

Για τον “εύγλωττο νεαρό της δεκαετίας του ΄80” που κατάφερε με τα χρόνια να θέσει την προσωπική του σφραγίδα στο περιοδικό και -“παρότι με τα χρόνια έχουν εκπέσει και τα κριτήρια για το τι είναι καλό και τι κακό”- το “Εντευκτήριο” να παραμένει “ένα καλό περιοδικό”, μίλησε ο συγγραφέας – βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
“Επίμονο” αλλά και “δημιουργικό” και “εργασιομανή και ακατάβλητο και “τελειοθήρα” και “ασυμβίβαστο” και πλήθος ακόμη “επιθετικούς προσδιορισμούς”, που η ίδια πρόσθεσε, χαρακτήρισε τον Γιώργο Κορδομενίδη η δημοσιογράφος – διευθύντρια επί σειρά δημιουργικών ετών του πολιτιστικού ραδιοσταθμού της ΕΡΤ3 “9.58”, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Γιώργος Κορδομενίδης, Βάνα Χαραλαμπίδου.
Ενώ η συγγραφέας Σοφία Νικολαίδου, συνεργάτης και του “Εντευκτηρίου”, προτίμησε να αξιοποιήσει την παρουσία τους στην εκδήλωση θέτοντας ερωτήσεις στον τιμώμενο που αφορούσαν τις επικείμενες τυχόν αλλαγές και προσαρμογές του “χάρτινου” Εντευκτηρίου στην ηλεκτρονική εποχή του διαδικτύου, τον τρόπο επιλογής των προβαλλόμενων από το περιοδικό συγγραφέων και των κειμένων τους κ.ά.

Η σειρά εκδηλώσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ με το γενικό τίτλο «Επίμονοι Θεσσαλονικείς» θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, με τιμώμενο αυτή τη φορά τον… επίμονο φωτογράφο Γιάννη Κυριακίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: