19.1.13

Μαχαιριά στην «καρδιά» της Αθήνας


Του Ματθαίου Τσιμιτάκη

πηγή: www.efsyn.gr (Εφημερίδα των Συντακτών)

 
Δύο Ελληνες σκότωσαν εν ψυχρώ 
τα ξημερώματα της Πέμπτης 
ένα 27χρονο παλικάρι επειδή ήταν… Πακιστανός





Hταν άραγε αυτή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Είναι οκτώ το βράδυ, δεκαεφτά ώρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Sahzat Luqman και στην οδό τριών Ιεραρχών στο κέντρο των Πετραλώνων η πορεία των περίπου 1.000 διαδηλωτών σταματά στο σημείο του εγκλήματος. «Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος» παραγγέλνει η ντουντούκα και το πλήθος σιωπά. Οι συγκάτοικοι του αδικοχαμένου νέου κι ο Τζάβεντ Ασλάμ, πρόεδρος της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, δακρύζουν.

Αμέσως μετά παίρνει την ντουντούκα και ουρλιάζει δακρυσμένος: «Σταματήστε πια, είμαστε άνθρωποι. Ζητάμε δικαιοσύνη». Κι αν δεν ήταν ένας οδηγός ταξί και δυο γείτονες προχθές τα χαράματα να καταγγείλουν το περιστατικό και να δώσουν τον αριθμό της μηχανής στην αστυνομία, είναι αμφίβολο αν θα είχαν την ευκαιρία χθες οι συμπατριώτες του και οι περίπου χίλιοι συγκεντρωμένοι να μάθουν το όνομά του και να τον θρηνήσουν ως άνθρωπο.

Ο 27χρονος Sahzat ήταν κάτοχος προσωρινής άδειας παραμονής και βρισκόταν στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τους τελευταίους μήνες εργαζόταν στη λαϊκή αγορά σε πάγκο με φρούτα. Εμενε στο Περιστέρι με τους τρεις συγκατοίκους του και ξεκινούσε κάθε βράδυ τα χαράματα με το ποδήλατο να πάει στο αφεντικό του στα Πετράλωνα, προκειμένου να φορτώσουν και να πάνε για το μεροκάματο.

«Δουλειά, σπίτι, σπίτι, δουλειά, όλη τη μέρα. Είναι δύσκολη η ζωή» λέει στη συγκέντρωση ο Ομάρ που έμενε μαζί του. Από τους τέσσερις μόνο οι δύο εργάζονταν. Μόνος και ευάλωτος, όπως τόσοι μετανάστες και πρόσφυγες, πέρασε τα προηγούμενα χρόνια ως φύλακας μάντρας στον Ασπρόπυργο σε μια περιοχή που η εξαθλίωση θριαμβεύει και οι κοινότητες θυμίζουν γκέτο. Τώρα η κοινότητα των Πακιστανών εργατών κάνει έρανο στα μέλη της προκειμένου να μαζέψει τα δύο έως δυόμισι χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για τη μεταφορά της σορού του στο Πακιστάν.

«Μετράμε πια 800 ρατσιστικές επιθέσεις και πέντε θανάτους τα τελευταία δυο χρόνια. Η δική μας αστυνομία είστε εσείς» λέει στους συγκεντρωμένους ο Ασλάμ, εννοώντας πως μόνη ασφάλεια των μεταναστών είναι η αλληλεγγύη των Ελλήνων. Ενας γείτονας που στέκεται στο πεζοδρόμιο, κουνάει το κεφάλι: «Οι Πακιστανοί είναι τόσο φοβισμένοι που μου φαίνεται απίθανο να τσακώθηκε ο φουκαράς με τους δράστες προτού τον μαχαιρώσουν» λέει.

Στα μπαλκόνια και τα τριγύρω μαγαζιά η γειτονιά στέκεται και κοιτάζει βουβή. Μέχρι εκείνη την ώρα η αστυνομία δεν υιοθετούσε το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας κι αυτό προκαλούσε δυσφορία σε διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι οργανώσεις προειδοποιούσαν μήνες τώρα πως έχουν αλλάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συμβάντων και έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για θανατηφόρες επιθέσεις στο μέλλον. Επισήμαιναν όμως πως είναι αδύνατον να σχηματιστεί εικόνα για την έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα της κρίσης, όσο δεν θεσπίζεται ιδιώνυμο αδίκημα που θα επέτρεπε την καταγραφή των περιστατικών από την αστυνομία.

Η αστυνομία έχει κινηθεί ελάχιστες φορές για τη διαλεύκανση εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους και αυτό μόνο όταν υπήρξε δημοσιότητα ή δόθηκαν στοιχεία από τους πολίτες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η επίθεση Χρυσαυγιτών σε Αιγύπτιους ψαράδες τον Ιούνιο και ο βασανισμός του Αιγύπτιου φούρναρη στη Σαλαμίνα, που καταγγέλθηκαν από πολίτες και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Για τον Ασλάμ και την πακιστανική κοινότητα αυτή ήταν όντως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οδύνης και της οργής. «Πήραν τηλέφωνο οι συγκάτοικοί του στην κοινότητα και μας είπαν ότι δεν γύρισε από τη δουλειά. Οταν ακούμε αυτό, καταλαβαίνουμε ότι κάτι συμβαίνει» λέει ο ίδιος. «Είναι σαν να χτύπησαν τον καθένα από εμάς. Ξέρουμε όμως ότι αν δεν παλέψουμε, δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη».


Aντιφασιστικές εκδηλώσεις το Σάββατο

Τραγική επικαιρότητα μετά τη χτεσινή δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα αποκτά η μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Στόχος είναι να μετατραπεί η Αθήνα σε «αντιφασιστική πόλη», ξεκινά στις 2 το μεσημέρι με διαδήλωση στην Ομόνοια και συνεχίζεται στις 4 το απόγευμα με συναυλία 20 καλλιτεχνών.

Η εκδήλωση γίνεται με τη συμμετοχή και τη στήριξη πλήθους συλλογικοτήτων και οργανώσεων: μεταναστευτικές κοινότητες, δήμοι, σωματεία και συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, αθλητικοί σύλλογοι και αντιφασίστες οπαδοί. Περισσότερες από 200 υπογραφές καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών και δημόσιων προσώπων έχει συγκεντρώσει η Διακήρυξη της εκδήλωσης. Τη στήριξή του στέλνει από την Αμερική ο Εβραίος ζωγράφος και επιζήσας του Ολοκαυτώματος, Σάμουελ Μπακ. Την εκδήλωση στηρίζουν επίσης οι καλλιτέχνες της παράστασης “Μια γιορτή στου Νουριάν”.

Ακόμη: η ομάδα μπάσκετ του Ηλυσιακού σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «βάζουν τρίποντο στον ρατσισμό». Περίπου 100 παιδιά-πρόσφυγες, που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων θα έρθουν δωρεάν στο Δημοτικό Γήπεδο των Ιλισίων για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση Ηλυσιακού – Περιστερίου το απόγευμα του Σαββάτου (17.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια: