27.10.11

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ ΣΤΟ UNDERGROUND ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΒΒΑΤΟ»


Ο Γιώργος Χρονάς παρουσιάζει το 22ο βιβλίο του στις Εκδόσεις Οδός Πανός, με τίτλο «Σάββατο», την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011, 8.30 μ.μ. στο Underground Εντευκτήριο , Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη (περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως, τηλ. 2310279607). Μιλούν για το βιβλίο οι: Κωνσταντίνος Μπούρας και Κώστας Παπαθανασίου. Διαβάζει ο συγγραφέας.

Ο πανόδετος τόμος των 300 σελίδων περιλαμβάνει 124 κείμενά του, δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα, που γράφτηκαν από το 1980 μέχρι το 2011, μοιράζονται σε τρεις ενότητες: Σάββατο – Επίμετρο – Επίλογος με τρεις συνεντεύξεις, και συμπληρώνονται με δώδεκα φωτογραφίες.



Ο Χρονάς προσπερνάει την εποχή του, «κυρίως ως ένας ερευνητής των ανθρώπινων μικρόκοσμων, που χρησιμοποιεί τη μικροκάμερά του, όπως ο Κουστό στις θάλασσες, που κάνει focus στις ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως ο Ρολάν Μπαρτ στα κείμενά του, ή που σκηνοθετεί με τον λυρισμό του Βισκόντι», παρατηρεί ο Θανάσης Θ. Νιάρχος, και προσθέτει για το βιβλίο του Χρονά «Σάββατο»: « Ολοι οι σουπερήρωές μας, από τον Γκάτσο και τον Χατζιδάκι, μέχρι τον Τσαρούχη, τον Σαχτούρη, τον Ελύτη, είναι συγκεντρωμένοι στα πλημμυρισμένα από αισθαντικότητα και νοσταλγία αυτά κείμενα. Οι ήρωες που η εποχή μας λησμόνησε ή πρόδωσε ή και αγνόησε. Δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα με μερικά αφιερώματα μνήμης. Και ο Χρονάς δεν θυμάται απλά. Νοσταλγεί. Πίσω από τα κείμενά του για τον Χατζιδάκι, τον Τσαρούχη, τη Ζατέλη, πίσω από τις γραμμές των κειμένων του που μυρίζουν υγρασία, άνθη, πιοτό, μπαχαρικά και ανακατεύονται άχρονα, με τον τρόπο δηλαδή που ονειρευόμαστε ―η Φρανσουάζ Σαγκάν με την Αθήνα, το τραμ Περάματος με τον λόφο του Τουρίνου και η Καίτη Ντάλη με τον Μάικλ Τζάκσον και τον Τενεσί Ουίλιαμς―, πίσω από όλα τούτα μειδιά ένα γλυκό αγόρι, αυτό εδώ το διαβολόπαιδο, ο μικρός υπνωτιστής, που στέκεται στη γωνία της Ομήρου με τη Σταδίου και κοιτάζει την Αθήνα την ώρα του οργασμού της.» («Ελευθεροτυπία» / Βιβλιοθήκη, 25.6.2011)

Ενώ ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γράφει για το ίδιο βιβλίο: «Μικρά κείμενα, σχεδόν σπαράγματα παράταιρα μεταξύ τους, που όμως δημιουργούν τον δικό τους μικρόκοσμο και ζουν ηδονικά μέσα σ' αυτόν. Το “Σάββατο” του Γιώργου Χρονά σε παίρνει από το χέρι ήδη από την πρώτη σελίδα και σε ξεναγεί σε σημαντικές ή ασήμαντες στάσεις. Μερικές φορές συναντάς και πρόσωπα που αγάπησες και εξακολουθείς να αγαπάς, όπως τον Πιερ Πάολο Παζολίνι ή τον Μάνο Χατζιδάκι. Και τότε νιώθεις ότι, μέσα σ' όλο αυτόν τον χαμό που ζούμε, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα θεωρούν την αισθαντικότητα προσόν.» («Αυγή», 17.4.2011)



Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948 στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι δύο βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζιδάκι, το 1979, παρουσιάζοντας την εκπομπή Οδός Πανός 17, έως σήμερα που παρουσιάζει το Ξενοδοχείο Βαλκάνια. Εργάστηκε επίσης στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα.
Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατό τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει από τον Φεβρουάριο του 1981 το περιοδικό Οδός Πανός, τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις Εκδόσεις Σιγαρέτα.
Από τον Μάρτιο του 2009 είναι διευθυντής στο ένθετο: Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο Θηραμάτων,  της Ελευθεροτυπίας. Κάθε Σάββατο.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  


Διοργάνωση: ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ (περιοδικό / εκδόσεις / εκδηλώσεις)
Χορηγός επικοινωνίας: 9,58 fm της ΕΡΤ3

Δεν υπάρχουν σχόλια: