20.7.07

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

Εντευκτήριο με 14 νέους συγγραφείς
Χορταστικό και με επίλεκτη ύλη το καλοκαιρινό «Εντευκτήριο» του Γιώργου Κορδομενίδη, κυκλοφορεί ήδη λίγο πριν από την έκδοση του γενέθλιου πανηγυρικού τεύχους για την 20χρονη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης και πέραν αυτής.

Στις σελίδες του συνυπάρχουν οι «νέες φωνές» της ελληνικής λογοτεχνίας μαζί με τα νέα διηγήματα των Θανάση Βαλτινού, Στρατή Χαβιαρά, Βασίλη Αμανατίδη, Γκερτ Χάιντερνράϊχ, Στέλλας Βογιατζόγλου, τα ποιήματα των Μαρίας Καραγιάννη, Βασίλη Καραβίτη, Μαρίας Κουγιουμτζή, Μαρίνο Πιατσόλα, Μάικλ Μαρτς, το μελέτημα της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου για την ποίηση του Γιάννη Καρατζόγλου. «Η ποίηση αποτυπώνει τη βαθύτερη αυθεντικότητα, την εκστατική απορία, την απάντηση στο αναπάντητο. Γι’ αυτό και δεν είναι μόνο τέχνη. Είναι και στάση ζωής. Διαρκής αναζήτηση γνησιότητας πάνω και έξω από τις σχετικές αξίες και μόδες που ορίζουν τη συμβατική ζωή των κοινωνιών...», γράφει ο Στρατής Πασχάλης στον έναν από τους είκοσι πέντε αφορισμούς για την ποίηση.

Το ίδιο τεύχος φιλοξενεί άρθρο του Δημήτρη Α. Φατούρου «Δοκίμιο διαπιστώσεων. Σημειώσεις για την κατασκευή των αντικειμένων», μια πλούσια ενότητα με βιβλιοκρισίες και παρουσιάσεις και ένα αφιέρωμα σε 14 νέες φωνές ποιητών και πεζογράφων από διάφορες πόλεις της Ελλάδος οι περισσότεροι από τους οποίους δημοσιεύουν για πρώτη φορά. Την ενότητα της λογοτεχνίας κοσμούν ζωγραφιές του Στέλιου Σκούλου (σχόλιο Σοφία Καζάζη), ενώ στην Camera Obscura ο Ηρακλής Παπαϊωάννου γράφει για το πορτφόλιο του Ανθιμου Καλπατζίδη «Πορτρέτο πανηγυριού» με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από πανηγύρια κυρίως της Μακεδονίας.

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20 Ιουλίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: